Neděste se "plastiky"...

22.09.2008 11:27

Po provedené koronarografii se lékař musí rozhodnout, jak by se měl pacient léčit. U některých pacientů je nejlepším způsobem opravení zúžené věnčité tepny přímo na katetrizačním sále (perkutánní koronární intervence – PCI, tento termín zahrnuje angioplastiku-PTCA s nebo bez implantace stentu), u jiných pacientů je nejvhodnějším způsobem léčby srdeční operace (přemostění = by-pass, či operace srdeční chlopně) prováděná na oddělení kardiochirurgie FN Plzeň, u jiných pacientů je nejvhodnějším postupem pouze užívání léků. 
PCI se provádí ze stejného vpichu (zápěstí, tříslo) jako koronarografie, do věnčité tepny se zasune drátek tenký zlomky milimetru, který se zavede přes zúžené místo na konec věnčité tepny. Po tomto drátku, jako po kolejnici, se do zúženého místa zavede malý balonek, kterým se zúžené místo roztáhne. Po odstranění tohoto balonku se do postiženého místa po drátku zavede stent, což je drobná kovová pružina, který již zůstává uvnitř věnčité tepny, tepnu zevnitř podepírá a brání opětovnému zúžení tepny. Po ukončení PCI se veškeré instrumentarium, s výjimkou stentu, z pacienta odstraní a místo vpichu je zajištěno obdobně, jako u koronarografie.
PCI je bezpečný výkon, s minimem komplikací. Největší význam má u akutního infarktu myokardu, kdy je jejím prostřednictvím prakticky u všech pacientů možno uzavřenou věnčitou tepnu zprůchodnit a zabránit tak dalšímu odumírání srdečního svalu. Právě zavedení PCI a dalších nových metod léčby dokázalo během 20 let snížit nemocniční úmrtnost na infarkt myokardu z 30% na pouhých 5-6%.Ve výsledcích léčby infarktu myokardu prostřednictvím PCI patří Česká Republika na první místo na světě.
Obdobně velký význam má angioplastika+stenting u těch pacientů, kde infarkt myokardu teprve hrozí (např. těch pacientů, kde vzniká angina pectoris při čím dál tím menší námaze, či kde se objevují krátce trvající bolesti na hrudi i v klidu). V těchto případech dokáže PCI zabránit infarktu myokardu tím, že postižené zúžené místo věnčité tepny opraví ještě dříve, než se tepna samovolně uzavře. I zde je samozřejmě nutné, aby se pacient do nemocnice dostal co nejdříve.

Zpět