Co následuje...

22.09.2008 11:26

U pacientů s podezřením na ischemickou chorobu srdeční je nutno nejprve věnčité tepny vyšetřit, toto vyšetření se jmenuje koronarografie. Vyšetření se provádí na katetrizačním sále, na rentgenovém přístroji - angiolince. Koronarografie spočívá v zavedení tenkých trubiček, tzv. katetrů (proto se vyšetření někdy nazývá srdeční katetrizace) do věnčitých tepen. Po nasondování se do věnčitých tepen vpraví několik mililitrů kontrastní látky, aby byly cévy dobře patrné, a následně se osnímkují rentgenovým přístrojem. Během celého vyšetření je pacient při vědomí, vyšetření se provádí vleže z malého vpichu přes tepnu probíhající v  zápěstí, či v třísle.  Kromě místního znecitlivění je vyšetření prakticky nebolestivé.
Pokud se vyšetření provede ze zápěstí, dostane pacient po vyšetření na místo vpichu průhledný náramek, který na vpich tlačí, aby nekrvácel. Pacient se jinak může volně pohybovat.
U některých pacientů pak vyšetření nelze ze zápěstí provést – tepny na zápěstí nejsou dobře průchodné či jsou příliš vinuté – a pak se vyšetření provádí z třísla. Po vyšetření z třísla dostane pacient na místo vpichu tlakový obvaz s nutností následného 8-12 hodinového klidu na lůžku. Koronarografie je vyšetření bezpečné, riziko závažnějších komplikací je minimální.

Zpět