Co by měl vědět každý...

22.09.2008 11:24

Intervenční kardiologie se zabývá vyšetřením a léčbou pacientů s onemocněním věnčitých (koronárních) tepen, které zásobují srdeční sval. Během stárnutí se věnčité tepny zužují či úplně uzavírají usazeninami cholesterolu. Tento proces se nazývá kornatění tepen, či aterosklerosa a často způsobuje některou z níže uvedených forem ischemické choroby srdeční, jako je angina pectoris či infarkt myokardu.
U některých osob proces zužování tepen probíhá pomalu, zcela bez příznaků, u jiných osob při pomalém zužování věnčitých tepen vznikají bolesti na hrudi (nebo v ramenou, mezi lopatkami, někdy vyzařující do dolní čelisti) při námaze a v klidu ustupují. Taková bolest se nazývá angina pectoris.
Mnohem nebezpečnější je rychlý, náhlý uzávěr věnčité tepny, vedoucí k odumírání srdečního svalu. Tak vzniká akutní infarkt myokardu, který se projevuje bolestmi podobnými, jako angina pectoris. Tyto bolesti však přetrvávají i v klidu a zpravidla jsou poměrně výrazné.Ustoupí-li tyto bolesti po nitroglycerinu či samovolně do 5-10 minut, je nutné neprodleně informovat Vašeho lékaře. Neustoupí-li, je nutno vždy ihned volat rychlou záchrannou službu (tel. 155), která zajistí rychlý převoz do nemocnice.

Zpět